Ulica Zrinskih i Frankopana 2, 47280 Ozalj

Pejzaži iz snova - Izložba pastela Željka Nemeca

9.9.2024.

O IZLOŽBI (autorski tekst Željka Nemeca):

Sve one slike koje nam ostanu u duši, taj koloplet boja i oblika, poput nekog ludog kaleidoskopa koji se vrti u našoj glavi za mene je nezaobilazni motiv. Kada slikate u prirodi pejzaž koji je pred vama biti će uvijek nužna interpretacija viđenoga. Sjetimo se samo Cezanneove čarobne planine koju je slikao nanovo i nanovo uvijek prelijepu i različitu. Elementi pejzaža, brda, rijeke, polja i sela u daljini djelovi su likovnosti kojima se može manipulirati beskrajno mnogo u bezbroj varijacija. Htio sam da ove slike budu baš to: svojevrsna likovna fuga, nešto što je samo naoko slično ali ustvari uvijek novo i maštovito. Beskrajna polja i beskrajno nebo doneseni mekoćom pastela, slike koje djeluju pomalo akvarelistički i relativno veliki formati. Inspiracija je pogled sa prozora ali i prekrasni pejzaži koji okružuju Jaškovo mjestašce prepuno mira i harmonije. Okoliš koji vam se uvuče u dušu i koji se nikada ne zaboravlja.

O AUTORU:

Akademski slikar-grafičar Željko Nemec rođen je u Varaždinu 1947. godine. U rodnom gradu završava Gimnaziju, a u Zagrebu diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti 1970. u grafičkoj klasi prof. Marijana Detonija . Kao animator i režiser crtanog filma radi u «Zagreb filmu» od 1972. – 1982 godine (tri nagrade na tadašnjem državnom festivalu za dokumentarni i animirani film), a potom kao slobodni umjetnik (grafički dizajn, dizajn keramike i porculana – nagrada Zagrebačkog velesajma). U poslijednjih 15 godina radi kao profesor (škola za umjetnost i dizajn, gdje predaje grafički dizajn, kompjutorsku grafiku i fotografiju i film).Član je HDLU. Izlagao je dosad na pedeset samostalnih i tridesetak skupnih izložbi – Lotršćak, Starogradska vijećnica-Zagreb, Gradska galerija Krapina, dvorac Bežanec… (nagrada skupštine grada Zagreba «Zlatno sunce» za promicanje ljepote grada). U posljednje se vrijeme intenzivno bavi fotografijom (izložba "Nestajanje"- galerija "Lang", izložba "Koncert"- galerija "Prica", galerija Filakovac, gradski muzej Samobor...).








About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and

Get Consultation

Contact Us

(c) 2020 Muzex - All rights reserved.